Hoe hoog is de studieschuld gemiddeld in Nederland?

Blog Hoe hoog is de studieschuld gemiddeld in Nederland?

In Nederland hebben veel mensen het recht om te mogen studeren, ze krijgen een kans om een diploma te halen en een baan te krijgen waar ze van dromen. Maar daar moet je wel eerst het een en ander voor doen. Je gaat namelijk de juiste studie(s) volgen en dat is niet gratis. Het studeren zelf kost al heel wat, vaak betaal je collegegeld, maar ook heb je nog boeken en andere dingen nodig om je studie te kunnen halen.

Hoogte schulden

In 2019 hadden de mensen in Nederland gemiddeld een studieschuld van 13.700 euro. Het gaat dan om ongeveer 14, miljoen mensen. Dit is erg veel, in 2015 waren het namelijk maar 388.000 mensen in Nederland. Ieder jaar is de studieschuld hoger, in 2015 was het bedrag namelijk maar rond de 12.000 euro. Dit zijn flinke bedragen uiteraard, maar je hebt collegegeld, boeken die je moet betalen, vaak een laptop en een printer, maar ook nog andere dingen voor je studie zoals mappen e.d.

Invloed studieschuld op je leven

Als je klaar bent met studeren, dan heb je wel je diploma, maar vaak ook een flinke studieschuld. Dit is natuurlijk geen pretje, maar je moet wel goed voor ogen houden hoe het komt. Je hebt wel je studie behaald, je weet waar je het voor hebt gedaan en als je een baan hebt, dan ga je beetje bij beetje de schulden aflossen. Dit kan ineens heel snel gaan, dit hangt af van de hoogte van de schuld en van de baan die je hebt natuurlijk. Maar het is van groot belang dat je zo snel als het gaat, direct gaat starten met het aflossen van de schulden. Hoe eerder je begint, hoe sneller je er vanaf bent en dan kun jij een nieuw spaarpotje beginnen. 

Recente berichten